2017-06-16 11:23Pressmeddelande

"DET SKA INTE KRÄVAS EN STOR OLYCKA FÖR ATT VAKNA"

Hämta originalbild

Att förbättra arbetsmiljön och säkerheten på företaget ökar lönsamheten eftersom det minskar sjukskrivningstalen och ökar medarbetarnas hälsa och trivsel. Enligt arbetsmiljölagen är det arbetsgivaren som har ansvar för att förebygga ohälsa och olyckor på arbetsplatsen. Något Paper Province nyaste medlemsföretag, Tvervik Consulting AB, erbjuder hjälp med.

 

Svanhild Tvervik From växte upp i en sidovagn, omgiven av Lofotens dramatiska siluett. Pappas motor- och teknikintresse gick i arv och kärleken till naturen följde med till Arboga när Svanhild var 8 år och vidare till Värmland i slutet av 80-talet. Efter högskoleingenjörsexamen i maskinteknik och några kortare anställningar hamnade Svanhild 2003 på Stora Enso Skoghalls bruk. Till en början som projektledare riskbedömning och underhållsingenjör, och sedan på säkerhetssidan.

– Stora Enso startade en hel säkerhetsavdelning och jag fick möjlighet att utbilda mig till säkerhetschef.

2013 började hon jobba på Risk- och säkerhetsavdelningen på konsultföretaget Interfleet Technology i Solna med riskanalyser inom järnväg samt på Stockholm läns landsting (SLL) i 10-miljardprojektet Roslagsbanan vilket ledde fram till ett jobb som specialist för arbetsmiljö i bygget av Bullerskyddsåtgärder och övrig omgivningspåverkan.

Arbetsgivarens ansvar

Men, efter fyra års pendlande till Stockholm blev hemlängtan till slut för stor och för ett år sedan såg hon möjligheten att återvända till Värmland genom att starta eget. Och hennes tjänster behövs, för enligt Arbetsmiljölagen ska alla företag bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete för att skapa en god arbetsmiljö och förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Lagen omfattar luft, ljud, ljus, vibrationer och annat som påverkar den fysiska miljön. Dessutom omfattas även den psykiska miljön som består av exempelvis sociala kontakter, yrkesmässigt ansvar, yrkesmässig utveckling och möjligheten till självbestämmande. Arbetsgivare som inte följer lagen kan få vite, förelägganden, böter eller i värsta fall fängelse. Men Svanhild tycker att de viktigaste anledningarna att ha ett medvetet säkerhetsarbete är att medarbetarna får bättre hälsa och att företagets lönsamhet ökar till följd av färre sjukskrivningar och bättre trivsel.

– Jag brinner verkligen för det här, berättar Svanhild. Det ska inte behöva inträffa en stor olycka för att man ska vakna.

Riskinventering

Listan över företag som Tvervik Consulting AB hjälpt är redan längre än en wagneropera.

Ett vanligt uppdrag börjar ofta med en inventering av vilka risker som finns på kundens arbetsplats. Det görs genom att intervjua medarbetare och titta på sjukskrivningar, olyckor och tillbudsrapporter. Därefter upprättas en handlingsplan för att åtgärda alla risker, utveckla rutiner och utbilda personal.

– För att lyckas måste du arbeta systematiskt och ha ledningens högsta prioritet. Dessutom behöver rutiner och handlingsplan ses över med jämna mellanrum och när det genomförs större förändringar i verksamheten.

Flitig nätverkare

Svanhild har ambitionen att växa och utveckla sitt företag och hon gick med i Paper Province för att träffa andra företagare.

– För mig är det viktigt att nätverka. Jag är sedan tidigare medlem i Handelskammaren och BNI och tack vare det har jag hittat både kunder och många duktiga samarbetspartners. 

 

–––––––––––

KONTAKTPERSONER PÅ PAPER PROVINCE:

Robert Rundberget
Kommunikationsansvarig
r.rundberget@paperprovince.com
054-24 04 66
0706-65 74 25

Maria Hollander
VD
m.hollander@paperprovince.com
054-24 04 62
0706-21 11 72


Om Paper Province

Paper Province is a world-leading business cluster within the forest bio-economy. We are owned and operated by more than 100 member companies. The cluster is based in Karlstad, Sweden, and mainly operates in the province of Värmland and the surrounding area, but also nationally and globally. Together with our member companies we work towards sustainable development with focus on innovation, skilled work force, internationalization and regional mobilization.