2019-09-10 11:51Pressmeddelande

Filmer som ger insikt i hållbarhet, klimatsmarta val och bioekonomi

Vi har tagit tempen på allmänhetens kunskaper om hållbarhet, bioekonomi och klimatsmarta val och sedan jämfört det med forskning. I sju filmer presenterars resultatet. Ladda ner originalbilden.


Vad vet folk egentligen om hållbarhet, utsläpp och bioekonomi? Vilka val gör de i mataffären? Tar de gurkan med eller utan plast? Väljer de den stora muffinsen eller den lilla? I sju kortfilmer tar vi tempen på allmänhetens kunskaper kontra forskningen.

Paper Province har tillsammans med Karlstads universitet tagit fram filmer som belyser forskningen på Karlstads universitet på ett intressant sätt. Filmerna berör aktuella ämnen och frågeställningar kopplade till klimatsmarta val och fakta. De ger en inblicki vad folk tror och vad forskning visar. Filmerna bjuder på många insikter för den som vill lära sig mer för att kunna göra miljövänliga val.

- Vi samarbetar med Karlstads universitet och vill visa upp en del av allt spännande som pågår där när det kommer till forskning kopplat till bioekonomi och hållbarhet. Vi vill göra kunskapen tillgänglig för fler och visa små och medelstora företag att de kan vända sig till universitetet för att få hjälp. Så tillsammans med Ord & Bild tog vi fram sju filmer som speglar olika forskningsområden: papprets framtid, papper vs plast och glas, bioekonomi, restvatten, matsvinn och förpackningar, säger Peter Edberg, innovationsrådgivare på Paper Province.

Gurka med eller utan plast?

Vad skulle du välja i mataffären om du ville tänka på miljön, en gurka med eller utan plast? Vi gav oss ut på stan för att ta reda på svaret. Sju av åtta tillfrågade valde den utan. Plast är ju skadligt för miljön – det vet vi nu. Men vad säger forskningen?

- Eftersom gurkan med plast håller två veckor längre och det gör att vi slänger mindre gurka, så blir den i plast bättre än den utan, säger Helén Williams, lektor vid Karlstads universitet.

Viktigt i sammanhanget är dock att understryka vikten av återvinning. Men förpackningar är helt klart viktiga för att minska matsvinnet då 30–50 procent av maten som odlas slängs.

Vart tar vattnet vägen?

En annan film belyser restvattnet som bildas på bruken. Vart tar det egentligen vägen? Släpps det ut i våra sjöar och hav? Svaret är nej. Man tar hand om vattnet i reningsverk och utnyttjar sedan det slam som bildas till att bland annat ta fram biogas eller näringsämnen som återinförs till skogen och på så vis sluts kretsloppet.

Och hur var det med den där muffinsen? Väljer allmänheten den stora eller lilla? Spelar det egentligen någon roll? Kolla in filmerna på paperprovince.com/innovation/forskning/ och få svaren på det och mycket mer.

Filmerna har tagits fram som en del i projektet Klimatsmart innovation som finansieras av Tillväxtverket.

 –––––––––––––––––––––


FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:

Peter Edberg
Innovationsrådgivare/projektledare 
p.edberg@paperprovince.com
+46 (0)730-61 75 17

 

Malin Hildén
Kommunikatör
m.hilden@paperprovince.com
+46 (0)702 19 08 98


Om Paper Province

Paper Province is a world-leading business cluster within the forest bio-economy. We are owned and operated by more than 100 member companies. The cluster is based in Karlstad, Sweden, and mainly operates in the province of Värmland and the surrounding area, but also nationally and globally. Together with our member companies we work towards sustainable development with focus on innovation, skilled work force, internationalization and regional mobilization.