2020-04-01 05:00Pressmeddelande

I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvården

Personalen på The Wood Region i Sysslebäck. Från vänster: Hans Nilsson, Malin Fleen, Alexsander Nordvall och Roger Andersson.Personalen på The Wood Region i Sysslebäck. Från vänster: Hans Nilsson, Malin Fleen, Alexsander Nordvall och Roger Andersson.

I Coronavirusets fotspår råder brist på skyddsutrustning och vården behöver snabbt fylla på sina förråd. Den värmländska produktionsanläggningen The Wood Region börjar nu 3D-printa delar till ansiktsvisir för att hjälpa till.

Sedan i måndags är anläggningen i Sysslebäck igång med att printa hållare, så kallade skalmar, till ansiktsvisir som behövs i sjukvården.

– Vi hörde från Region Värmland och andra att behovet var stort och började fundera på hur klustret skulle kunna bidra, berättar Peter Edberg på Paper Province, som delfinansierar The Wood Region genom projektet Bioinno.

3D-utskrift kom snabbt på tal och efter en rundringning visade det sig att personalen på The Wood Region var inne på samma idé.

Från idé till leverans på mindre än en vecka

– Bara några dagar senare var produktionen igång, berättar Malin Fleen som jobbar som designer och maskinperatör på The Wood Region.

Till vardags legotillverkar de produkter genom additiv tillverkning, även kallat 3D-print, med biokomposit. Det är ett biobaserat material gjort av träspån och majsstärkelse.

– Nu printar vi delar på två skrivare och räknar med att kunna leverera en första uppsättning skalmar i slutet av veckan, fortsätter Malin Fleen.

Satsar på närproducerat

Delarna skickas vidare till 3d-verkstan i Stockholm som slutmonterar visiren och distribuerar dem vidare till vårdinrättningar runt om i Sverige. Men på sikt hoppas teamet bakom The Wood Region att kunna leverera direkt till närområdet i Värmland och Dalarna.

– Vi börjar så här för att få en snabb start. Men det är absolut möjligt att vi utökar verksamheten här i Sysslebäck och monterar färdiga visir längre fram, beroende på tillgängligt material och sjukvårdens önskemål och krav, säger Malin Fleen.

– Kanske Paper Province medlemsföretag har överblivna OH-blad ute på sina arbetsplatser som vi kan samla in och använda till visiren. Vi utreder alla möjligheter, tillägger Peter Edberg.

Delarna som printas kallas för skalmar och är själva hållaren för ansiktsskydden som slutmonteras på en verkstad i Stockholm.

3D-printade skalmar av biobaserad plast.

Mer information och kontakt

Malin Fleen, The Wood Region
malin.fleen@thewoodregion.se
073-0651210
www.thewoodregion.se

Peter Edberg, Paper Province
p.edberg@paperprovince.com
073-0617517
www.paperprovince.com

Ladda ner pressfoton här >


Om Paper Province

Paper Province is a world-leading business cluster within the forest bio-economy. We are owned and operated by more than 100 member companies. The cluster is based in Karlstad, Sweden, and mainly operates in the province of Värmland and the surrounding area, but also nationally and globally. Together with our member companies we work towards sustainable development with focus on innovation, skilled work force, internationalization and regional mobilization.


Kontaktpersoner

Annica Åman
Kommunikationsansvarig
Annica Åman