2019-11-14 13:23Pressmeddelande

Intertechna och SKF hjälper industrin att digitaliseras

På Paper Province medlemsföretag Intertechna är stämningen på topp. I dagarna blev det klart att kullagerjätten SKF väljer att samarbeta med det lilla företaget på Hammarö.

 

– Det känns otroligt kul att få vara med och hjälpa industrin att bli digitaliserad, säger vd Janne Persson.

 

 

Intertechna, som startade sin verksamhet för över trettio år sedan, har huvudkontor och labb på Hammarö och finns även i Göteborg. Företaget levererar utrustning och tjänster för maskinövervakning inom industrin.

 

För två år sedan fick de agenturen på en liten apparat med namnet Bluvision. En sensor som som trådlöst och automatiskt kan övervaka roterande maskiner – inom alla branscher.

 

Unikt pris i förhållande till prestanda

 

Bluvision är inte är större än ett USB-minne, men har en otrolig kapacitet. Sensorn limmas enkelt på maskinen och övervakar sådant som vibrationer, temperatur, magnetism och ljus. Om en maskin avviker från det av sensorn inlärda normaltillståndet skickas larm och information trådlöst till en molnbaserad tjänst. Det mest unika och innovativa är förhållandet mellan pris och prestanda, en sensor kostar under 1000 kronor.

 

SKF och Intertechna inleder samarbete

 

SKF levererar allt som har med lager att göra till industrier över hela världen. Deras spetskompetens är roterande applikationer.

 

Nu ska de integrera Intertechnas sensor Bluvision i sina analysverktyg hos kunderna.

 

– Lilla Intertechna och stora SKF, det kan bli hur kul som helst. SKF har valt något som de tror på och som kan rullas ut i världen. Det känns fantastiskt, säger Janne Persson.

 

Prisad innovation

 

Framgångssagan med Bluvison började 2017 när Intertechna fick agenturen i Europa. Några stora företag hoppade genast på och sedan har intresset bara ökat. Förra året vann den lilla sensorn innovationspriset på Scanautomatic.

 

–  Vi sitter på en eftersökt lösning. Många kunder vill digitalisera men vet inte riktigt vad det är för lösning de vill ha, säger Janne Persson.

 

Hållbarhetsperspektiv

 

Att använda Bluvision jämfört med dagens manuella övervakningssystem har många fördelar.

 

– Utrustningen med kablar mellan maskin och sensor är avancerad och dyr. Det innebär ofta att bara cirka 10-15 procent av maskinparken övervakas. Utan övervakning vet man inte när det är dags att köpa nytt, man kanske köper utrusning i onödan, vilket är dåligt för både ekonomi och miljö. Med Bluvision undviks dessutom de kostsamma oplanerade produktionsstoppen, säger Janne Persson.

 

Hundra procent kontroll

 

Med en bluvision-givare kan man utnyttja maskinernas fulla potential och slippa felaktiga beslut, menar Janne Persson.

 

– Man får hundra procent kontroll över anläggningen och kan se exakt vad det är som stör produktionen. Det ger en helt annan kvalitet på underhåll och säkerhet. Dessutom är det upp till femton till tjugo gånger billigare per mätpunkt.

 

Växande personalstyrka

 

I och med samarbetet med SKF kommer Intertechna att växa, från dagens personalstyrka på tio.

 

– Med en så här bra produkt behöver vi egentligen vara dubbelt så många, säger Janne. Vi har beredskap för att växa och söker just nu säljare och support.

 

 

 

 

Hör Intertechnas vd berätta mer här: https://vimeo.com/372882333

 


 

– En jättepotential, säger Intertechnas vd, Janne Persson, om samarbetet med SKF.

Ladda ner högupplöst bild här 

Bluvision är en unik liten sensor som används för övervakning av industriella maskiner.

Ladda ner högupplöst bild här-----------------------------------------------------------

KONTAKTPERSON INTERTECHNA

Janne Persson
vd
janne.persson@intertechna.se
0702-72 40 71

 

KONTAKTPERSONER PAPER PROVINCE

Marja Wängestam
Kommunikatör
m.wangestam@paperprovince.com
0739-58 46 99


Om Paper Province

Paper Province is a world-leading business cluster within the forest bio-economy. We are owned and operated by more than 100 member companies. The cluster is based in Karlstad, Sweden, and mainly operates in the province of Värmland and the surrounding area, but also nationally and globally. Together with our member companies we work towards sustainable development with focus on innovation, skilled work force, internationalization and regional mobilization.