Karlstads Energi och Rekorek kommer undersöka möjligheten att lokalt återvinna vinkorkar. Det internationella samarbetet har potential att leda till att vinkorkar kan användas till nya produkter. Samarbetet är ett resultat av en innovationstävling i regi av Paper Province.
– Idag finns inget återvinningssystem för vinkorkar. Man eldar upp dem och så förvandlas de till fjärrvärme. Det är i och för sig bra, men vi tror det finns bättre användningsområden för naturmaterialet kork, säger Malin Pettersson, chef för återvinningstjänster på Karlstads Energi.
För att utforska möjligheten att ge använda vinkorkar nytt liv har en internationell innovationstävling arrangerats av Paper Province enligt en metod med namnet BioBoosters Hackathon. Till sin hjälp har Paper Province haft organisationer från Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland som har hjälpt till med att finna lämpliga företag och forskare med lösningar på utmaningen.
Det öppna sökandet efter företag med innovativa idéer om hur korkarna skulle kunna användas resulterade i flera nationella och internationella lösningsförslag. Av dessa valdes Nordic Surface, Reselo och Rekorek ut av Karlstads Energi. De har under två dagar finslipat sina lösningar med stöd från mentorer med kompetens inom affärs- och produktutveckling, värdeerbjudande och kommunikation.
I onsdags pitchade företagen sina förslag inför Karlstads Energi. Vinnaren blev det polska företaget Rekorek som idag samlar in och bearbetar vinkorkar i Polen. De vill nu utveckla en liknande verksamhet i Karlstad och Sverige.
— Rekorek presenterade en skarp och konkret lösning som tydligt visar att det är möjligt att skapa en effektiv insamlingsprocess för återanvändning av naturkorkar. Vi ser stor potential i konceptet och ser fram emot att tillsammans utforska möjligheterna för ett framtida samarbete, säger Malin Pettersson.
Det är den andra innovationstävlingen med detta koncept som arrangeras av Paper Province, men samarbetspartnerna runt Östersjön har genomfört ett trettiotal tävlingar. Till våren körs fem nya innovationstävlingar kring olika utmaningar som ska bidra till mer cirkulära och biobaserade samhällen.
— Arbetssätt har tagits fram för att hitta innovativa lösningar på företags utmaningar. Genom att öppet annonsera utmaningar och att aktivt leta efter lösningar hos företag och forskare kan nya samarbeten inledas och nya lösningar realiseras. Det är med spänning vi nu ser fram emot att följa Rekorek och Karlstads Energis resa, säger Magnus Persson, projektledare på Paper Province.
För mer information besök:
https://paperprovince.com/case/bioboosters/
https://interreg-baltic.eu/project/bioboosters/
Kontakt:
Malin Pettersson, Karlstads Energi AB:
malin.pettersson@karlstad.se
054-540 41 07
Magnus Persson, Paper Province:
magnus.persson@paperprovince.com
0703-42 79 41
Paper Province är ett världsledande företagskluster med fokus på skoglig bioekonomi. Vi ägs och drivs av 120 medlemsföretag. Klustret är baserat i Karlstad men verkar nationellt och globalt. Tillsammans med medlemsföretagen jobbar vi för hållbar utveckling med fokus på att ta samhället in i framtiden med hjälp av förnybara råvaror från skogen.