2021-03-24 09:00Pressmeddelande

Mikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogen

Mikael Östberg. Foto: PrivatMikael Östberg. Foto: Privat

En skidstav som låter längdskidåkare öka farten ännu mer än vad som är möjligt i dagsläget. Det är vad längdskidåkaren och innovatören Mikael Östberg jobbar med att ta fram. Genom ett samarbete med testanläggningen The Wood Region kan hans innovation stå klar redan till nästa säsong.

– Den stora vinsten är när det går fort, lätt utför och i stakning. När du i vanliga fall inte hinner med att staka kan du med den här staven fortsätta öka farten, det är lite som att få ytterligare en växel.

Så beskriver Mikael Östberg, som själv är före detta landslagsåkare på längdskidor, sin innovativa skidstav. Idén till staven har legat och bubblat hos Mikael de senaste tio åren men det är först nu han känner sig redo att visa upp den för världen.

– Nu tycker jag själv att jag har löst alla problem så det är bara fördelar kvar, säger han.

Mikel Östbergs prototyp är tillverkad i 3D-skrivare med ett biobaserat material som tillverkas av rester från värmländska sågverk.

Rörliga delar ger större effekt

Det innovativa med staven är en mekanism i handtaget som låter skidåkaren få ett längre frånskjut. Detta tack vare att staven består av tre olika komponenter varav en rörlig del. En skena öppnar upp staven vid frånskjut och gör den helt enkelt längre.

– Min stav ger större effekt vid varje stavtag. Det har funnits en liknande lösning förut som inte funkade, men jag har utvecklat staven och arbetat bort problemen, säger Mikael.

Mikael gör prototyper hos The Wood Region, en test- och utvecklingsmiljö i värmländska Sysslebäck. Anläggningen specialiserar sig på att skapa prototyper av träbaserad biokomposit i kombination med additiv tillverkning, alltså 3D-print, och drivs genom ett samarbete mellan Torsby kommun, Dalarna Science Park, IUC Dalarna och Paper Province. The Wood Region har varit en viktig pusselbit i processen att driva innovationen framåt under coronapandemin.

– Det är klart att pandemin saktat ner processen, men nu när vi kan printa några exemplar kan fler personer börja testa ordentligt, det har jag inte kunnat göra innan, säger Mikael Östberg.

Möte mellan design och funktion

Samtidigt menar han att han fått värdefull kunskap av samarbetet med The Wood Region.

– Det är väldigt värdefullt att få tips kring hur man ska designa för att printa. Jag har skickat 3D-modeller och så har jag fått förslag på hur jag ska kunna ändra modellen för print. Det gäller att hitta en kompromiss, så att design och funktion kan mötas.

Målet för Mikael är att hans innovativa stav ska slå bland elitåkarna.

– Självklart, annars ser jag ingen mening med att fortsätta, säger han.

Redan nästa säsong hoppas Mikael att hans stav ska vara färdigutvecklad och börja användas på marknaden.

Bilder och mer information

Foton kan laddas ner här.

Kontakt:
Mikael Östberg, 070-6649968
mikael.ostberg@live.comOm Paper Province

Paper Province är ett världsledande företagskluster med fokus på skoglig bioekonomi. Vi ägs och drivs av mer än 100 medlemsföretag. Klustret är baserat i Karlstad och verkar främst i mellersta Sverige i och i närheten av Värmland och Dalarna, men även nationellt och globalt. Tillsammans med medlemsföretagen jobbar vi för hållbar utveckling med fokus på innovation, kompetensförsörjning, internationalisering och regional kraftsamling.


Kontaktpersoner

Annica Åman
Kommunikationsansvarig
Annica Åman