2019-06-07 11:43Pressmeddelande

Mycorena tar fiskmatsproduktion från labb till tiotusentals ton

Mycorena använder avfallsströmmar från pappersbruket Nordic Paper i Bächammar för att skapa biobaserat fiskfoder. Ladda ner originalbilden här.


Mycorena är först ut bland företagen som stöttas av projektet LignoCity2.0 för att snabbare nå marknaden med bättre resultat. Deras fiskfoder tillverkat av restströmmar från pappersbruk ska nu skalas upp från labb-nivå till tusentals ton.

Tänk dig en cirkulär ekonomi, där allt används och inget går till spillo. Ett av företagen som bidrar till detta är nystartade Mycorena. Vad som började som en forskningsstudie är idag ett start-up-företag som håller på att slå upp sin produktionsanläggning i LignoCitys lokaler i Bäckhammar.

Testanläggningen ligger i nära anslutning till pappersbruket Nordic Paper varifrån Mycorena får vatten från produktionens restströmmar. Vattnet i sin tur används för att odla ett svampbaserat protein.

- När svampen äter restpartiklarna i vattnet växer den. Samtidigt renas vattnet och kan återföras till brukets pappersproduktion. Mer cirkulärt än så kan det knappast bli, berättar Ramkumar Nair, som en av Mycorenas grundare.

Snabb ingång till industrin

Mycorena ska nu, med hjälp av ÅF Pöyry, bygga sin första produktionsanläggning i LignoCitys lokaler för att producera fiskmat. De går därmed från labb-miljö till en förväntad produktion på tusentals ton till 2021.

Att Mycorena så snabbt lyckats ta sig från labb till en uppskalning är få förunnat.

- Oftast är det en lång resa på flera år. Det krävs kontakter, förklarar Erik Dahlén, innovationsrådgivare på Paper Province.

Det var han som lotsade Mycorena vidare till LignoCity2.0, ett projekt som bedrivs av RISE, Paper Province, Närsam och Karlstads universitet. På så vis har de fått ta del av det unika arbetspaketet GO som avser att korta ner vägen till marknaden.

- Mycorena är pionjärer. De är först att vara med i GO-scale. Det är det tredje och sista paketet i GO och handlar om att skala upp. Vi har nu tagit ett första steg mot en träffsäker förverklingsplan för anläggningen på LignoCity, berättar Erik Dahlén.Ramkumar Nair, Mycorena's vd. Ladda ner bilen här


Om Paper Province

Paper Province is a world-leading business cluster within the forest bio-economy. We are owned and operated by more than 100 member companies. The cluster is based in Karlstad, Sweden, and mainly operates in the province of Värmland and the surrounding area, but also nationally and globally. Together with our member companies we work towards sustainable development with focus on innovation, skilled work force, internationalization and regional mobilization.