2020-04-29 07:59Pressmeddelande

Patricias dansklackar bidrar till den skogliga bioekonomin

Patricia EdvardssonPatricia Edvardsson.

Skoglig bioekonomi handlar om att använda skogen på nya sätt för att bidra till omställningen till ett fossilfritt samhälle.

– Jag har länge drömt om att göra skor av den svenska skogen, säger Patricia Edvardsson.

För sexton år sedan startade Patricia Edvardsson Patricias Danscenter. Företaget som lockat tusentals värmlänningar till dansens värld.

På centret används specialgjorda dansskor från Peru och en dag fick hon en idé om att göra dem mer miljövänliga.

Minskad klimatpåverkan

För Patricia är det viktigt att göra så mycket som möjligt för minskad klimatpåverkan.

– Sverige är ett litet land, men vi är bland de tio värsta i världen på konsumtion och utsläpp. Om alla kan bidra med något litet så hoppas jag att det kan ge effekt. Man måste börja någonstans och för mig kändes det bra att börja med att byta ut silikonet i klackarna på mina salsaskor.

Stöttades med 50 000 kronor

Patricia hörde talas om projektet ”Gröna idéer” som Paper Province drev tillsammans med industriklustren Triple Steelix och Processum för att stötta klimatsmarta idéer. Två miljoner kronor fördelades för att hjälpa privatpersoner med gröna idéer att i ett tidigt skede komma vidare i processen. Pengarna kom från statliga Vinnova.

Patricia ansökte och fick beviljat stöd på 50 000 kronor.

– Det kändes bra att en organisation som Paper Province trodde på idén, som att någon höll mig i handen.

The Wood Region skrev ut klackarna

Tack vare stödet kunde Patricia låta The Wood Region i Sysslebäck tillverka klackarna. På test- och utvecklingscentret blandas sågspån med bioplast till ett material som kan användas i 3D-skrivare. Tio par klackar tillverkades där olika kompositioner av materialet användes för att få olika tyngd på klackarna.

– Det är fascinerande vad man kan göra i en 3D-printer. Min målsättning är att göra en hel sko med råvaror från den svenska skogen, men jag börjar med att kolla om det fungerar med klacken.

Tillverkning i Peru

De 3D-printade klackarna sändes till Peru där de spikades och limmades ihop till vackra dansskor av ett litet företag som ger kvinnor en chans att komma ut på arbetsmarknaden.

– Jag förenar mina två länder genom att ta råvara från Värmland och låta skorna tillverkas i Peru. Men det är förstås ett transportproblem. Man skulle kunna tillverka skorna här också. Jag ser det här som ett första försök. Nu återstår att se hur mycket energi och resurser som går åt.

Nu är klackarna på plats i Karlstad och ska testas och utvärderas av tio dansare på Patricias Danscenter.

17 idéer stöttades

Patricias idé var en av totalt 17 idéer som beviljades stöd genom projektet Gröna Idéer.

– Vi fick in ett nittiotal idéer som handlade om alla möjliga olika tjänster och produkter. Samtliga var i väldigt tidiga skeden i utvecklingsfasen. Vi ansåg att 17 av dem hade en chans att ta sig vidare mot kommersialisering, säger Gunnar Hellerström, projektledare på Paper Province.

Ta gärna kontakt med oss

För Paper Province del är just det här projektet slut, men är du innovatör som sysslar med skoglig bioekonomi och behöver hjälp eller stöd med innovations- och utvecklingsarbete så ta gärna kontakt med oss.

– Möjligheten är stor att vi kan hjälpa dig med rådgivning och kontakter för att ta din idé vidare, säger Gunnar Hellerström.

Patricia Edvardssons dancing shoes
Patricia Edvardssons dansskor med nya klackar.

Ladda ner bilder här >

Kontakta Patricia Edvardsson för mer information:
patricia.edvardsson@ricvida.com
+46(0)703–100 605


Om Paper Province

Paper Province is a world-leading business cluster within the forest bio-economy. We are owned and operated by more than 100 member companies. The cluster is based in Karlstad, Sweden, and mainly operates in the province of Värmland and the surrounding area, but also nationally and globally. Together with our member companies we work towards sustainable development with focus on innovation, skilled work force, internationalization and regional mobilization.