2019-02-11 08:13Pressmeddelande

”Skogen är framtiden”

Nykvist Skogs hjälper sina kunder med allt som har med skogen att göra. Från den första plantan tills virket når skogsindustrin och pengarna hamnar i kundens plånbok. Ett litet skogsföretaget med stort hjärta.

Nykvist Skogs i värmländska Gräsmark tar hand om privata skogsägares fastigheter och säljer virket vidare till skogsindustrin. Relationen till kunderna är viktig. En del äger skogen enbart för att tjäna pengar medan andra även har känslomässiga band.

– Det pratas om att det är brist på känsla. Att förare kör sönder skogen med sina maskiner. Men vi handplockar personal med stor skogskänsla. Nästan alla som jobbar i företaget är själva skogsägare. Det är en stor fördel. När Robert, Jon, Olle eller Erik kommer med sina stora skogsmaskiner så tänker de sig för och kör som om de var i sin egen skog. Visst händer det att vi också kör sönder, men då säger skogsägaren ”vad synd om er att det blev så”. De vet att vi gjorde vårt bästa, säger Pär Skinnargård, delägare och vd.

Skogen betyder mycket för honom. Han är själv skogsägare, precis som hans morfars farfar var.

– Jag tror att skogen är framtiden. Den är nyttig för människan. Det har gått upp för fler och fler. Skogen har alltid varit förnyelsebar och är lösningen på klimatkrisen.

Kvinnliga timmerbilsförare

Historiskt sett har det varit ett lågstatusyrke att jobba i skogen. Men den bilden börjar förändras menar Pär. Och det är mycket tack vare kvinnorna.

– Vi har två kvinnor som kör timmerbil. Det är bra för både arbetsmiljön och kunderna. Vi vill se ut som våra kunder, inte komma ut till skogsägaren och bara vara män.

Låg personalomsättning

Pär har gjort en lång resa, från det första jobbet som bonddräng hos sin far till att bli vd i Nykvist Skogs. Företaget har en stadigt uppåtgående tillväxtkurva och idag är de en styrka på 25 personer, nio anställda och sexton entreprenörer.

Entreprenörerna kör enbart åt dem, det är åkerier med lastbilar, skördare, skotare och grävmaskiner. Det är viktigt att alla i den stora gruppen trivs.

– Det ska vara roligt att jobba, man måste kunna skratta. Den insikten har haft stor betydelse. Många skogsbolag har personalomsättning så det skallrar i dörrarna. Men det kostar bara pengar.

Världens bästa virke

Nykvist Skogs AB säljer virke till kunder som exempelvis Rottneros Bruk, Bäckebrons sågverk, Hilmer Andersson och Vida. Eftersom de är fristående och inte tillhör någon koncern kan de förhandla direkt med massa- och sågverksindustrin.

Virket är eftertraktat. Världens bästa, säger Pär.

– Tar du en passare och sätter den i Kongsvinger och drar en cirkel 20 mil runt om så har du prickat in världens bästa gran.

Nyligen blev företaget medlemmar i Paper Province. Främsta anledningen till att gå med i företagsklustret var kontaktnätet.

– Skogssidan är liten och medan allt förändras står skogen lite och stampar. Jag försöker att röra mig på utsidan för att träffa andra och lära mig hur företag tänker i andra branscher. 


Om Paper Province

Paper Province is a world-leading business cluster within the forest bio-economy. We are owned and operated by more than 100 member companies. The cluster is based in Karlstad, Sweden, and mainly operates in the province of Värmland and the surrounding area, but also nationally and globally. Together with our member companies we work towards sustainable development with focus on innovation, skilled work force, internationalization and regional mobilization.