2019-06-24 11:44Pressmeddelande

Student visar att framtidens klimatsmarta inredning är 3D-printad

Malin Fleen med sin 3D-printade design på Göteborgs universitets examensutställning. Stolen till vänster kommer direkt från skrivaren och den högra visar hur den ser ut i färdigt skick. På golvet syns materialet som använts. Ladda ner originalbilden här.

Studenten Malin Fleen har tillverkat en biokompositmöbel med hjälp av 3D-skrivare. Möbeln hintar om att framtidens inredning kan vara biobaserad och långt mer återanvändbar än dagens möbler.
 

Möbeldesignstudenten Malin Fleen har upptäckt och visat fördelarna med biobaserad 3D-printing genom att formge, utveckla och producera en fåtölj som en del av sitt examensprojekt på Göteborgs universitet.

Möbeln har skapats genom additiv tillverkning, det vill säga 3D-utskift, på testanläggningen The Wood Region i Sysslebäck som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Materialen som använts är träbaserad biokomposit, epoxi och lin. Metoden kan användas för att tillverka i princip vilken form som helst. Och är du inte nöjd med resultatet, eller när produkten är uttjänt, går det att mala mer materialet och återanvända det till en ny design.

 
 
Snickarbakgrund

Allt började med en idé som Malin Fleen fick på sitt tidigare jobb som segelbåtsbyggare. Traditionellt används mindre miljövänliga material som plast och glas- och kolfiber för båtproduktion. Men Malin hade en vision om att använda biobaserade material istället, som är bättre för miljön. 

På en båtmässa lärde sig Malin att lin kan användas som laminat, vilket tog henne ett steg närmare drömmen om en hållbarare båtbransch. Men hon saknade fortfarande ett lämpligt kärnmaterial för de former hon ville åstadkomma. 

- Jag kom i kontakt med The Wood Region vid en föreläsning på universitetet och upptäckte möjligheterna i 3D-printing med biokomposit. Då föll bitarna på plats och mitt examensprojekt började ta form, säger Malin.

Inget slit och släng

- The Wood Region har varit till stor hjälp. Där har jag testat laminatet, printat olika modeller och fått goda råd, berättar Malin.

Malin har också samarbetat med båttillverkaren Baltic Yachts och biomaterialproducenten UPM under sitt exjobb som hon kallar ”Från företag till form med hållbarhet i åtanke”. Fåtöljen är ett exempel på vad som kan göras och samma material kan mycket väl dyka upp som framtida inredning i båtar och bilar, i offentliga miljöer eller i våra hem.

- Materialet kommer från förnybara källor och går att återanvända, vilket är en stor vinst för miljön. Samtidigt passar 3D-utskift väldigt bra för mjuka former och det är betydligt enklare att printa än att göra det för hand. På så sätt är det även hållbart för företagen tidsmässigt och ekonomiskt. Plus att materialet står emot väder och vind.
 

Grundformen är printad hos The Wood Region i Sysslebäck och har laminerats och ytbehandlats hos Baltic Yachts i Finland. Foto: Natalie Greppi. Ladda ner orginalbild här.

 

 

–––––––––––––––––––––

OM THE WOOD REGION

The Wood Region är en test- och utvecklingsmiljö i Sysslebäck, Värmland, som drivs genom projektet Bioinno som delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. I projektet deltar Paper Province, Dalarna Science Park, IUC Dalarna, och The Wood Region genom Torsby Kommun. Projektet går ut på att Värmland och Dalarna ska samarbeta för att hjälpa skogsbaserade innovationer ut på marknaden. 
 

–––––––––––––––––––––

FÖR MER INFORMATION KOTAKTA:

Malin Fleen
malin.fleen@gmail.com
instagram @malinfleen

Annica Åman
Kommunikationsansvarig, Paper Province
a.aman@paperprovince.com
+46 (0)70- 250 94 43


Om Paper Province

Paper Province is a world-leading business cluster within the forest bio-economy. We are owned and operated by more than 100 member companies. The cluster is based in Karlstad, Sweden, and mainly operates in the province of Värmland and the surrounding area, but also nationally and globally. Together with our member companies we work towards sustainable development with focus on innovation, skilled work force, internationalization and regional mobilization.