2020-09-03 10:41Pressmeddelande

Inbjudan: Global innovationstävling för miljön avgörs i Karlstad 24 september

24 september är det final i innovationstävlingen What wood you do, som livestreamas från Karlstad24 september är det final i innovationstävlingen What wood you do, som livestreamas från Karlstad

Den 24 september tävlar sex skogsinnovationer om nästan 260 000 kronor och möjligheten att förverkliga sin klimatsmarta affärsidé. Var med på finalen av den internationella innovationstävlingen What wood you do på plats i Karlstad eller online.

Delta live och hör hur finalisternas lösningar kan accelerera övergången till det fossilfria samhället med hjälp av skogen, ställ frågor till de tävlande och se upplösningen i Paper Province stora innovationstävling.

Tävlingen What wood you do lanserades i mars och sex finalister har valts ut bland 50 bidrag från 10 länder och handlar om allt från nya användningsområden för cellulosa till hightechlösningar såsom drönare. Läs mer om innovationerna nedan.

På finaldagen pitchar de tävlande sina idéer för juryn som består av branschexperter som representerar Paper Province, Gunnar Sundblads Stiftelse, Business Värmland, Stora Enso och Sveaskog.

Medan finalisterna finslipar sina tävlingspitchar vill vi att du ska reservera datumet 24 september. Meddela oss i förväg om du tänker medverka på plats i Karlstad där vi kan ta emot ett begränsat antal deltagare. Vill du medverka på distans så hittar du livesteamingen på whatwoodyoudo.eu/thefinal. Det finns också möjlighet att boka in enskilda intervjuer med finalisterna och juryn under dagen, antingen på plats eller online via Zoom. 

NÄR: 24 september klockan 13.00 – 17.00 med 45 minuters paus mellan klockan 15.15 och 16.00 för juryns överläggande
VAR: Värmlands museum i Karlstad eller online via whatwoodyoudo.eu/thefinal 
KONTAKT: Annica Åman, kommunikationsansvarig på Paper Province,
a.aman@paperprovince.com , 070-250 94 43

Bidragen som tävlar i finalen är:

Biosorbe: En cellulosabaserad teknologi som absorberar fett, bakterier och olja.

Wood Tube: Patenterade pappersreglar som kan ersätta stålreglar i innerväggar – spar pengar, minskar utsläpp och förbättrar arbetsmiljön för snickare.

FineCell: Ny teknik för att producera nanocellulosa i form av ett torrt pulver – lättare att integrera och använda i förpackningar och andra industrier.

Nordluft: Ett drönarbaserat spridningssystem för skogsbruk och jordbruk, som kombinerar högkapacitetsdrönare, en markbil och AI-drivet styrsystem.

Arboair: En skogsskanningsteknik med 4K-kameror och färgskiftanalys för att upptäcka infekterade eller stressade träd.

Silvibio: En ny biobaserad fröbeläggning, som ger en källa till fukt och långvarig näring för att öka plantors grobarhetsgrad med upp till 40 procent i torra förhållanden.

Läs mer om tävlingen och finalisterna på whatwoodyoudo.eu


Om Paper Province

Paper Province är ett världsledande företagskluster med fokus på skoglig bioekonomi. Vi ägs och drivs av mer än 100 medlemsföretag. Klustret är baserat i Karlstad och verkar främst i mellersta Sverige i och i närheten av Värmland och Dalarna, men även nationellt och globalt. Tillsammans med medlemsföretagen jobbar vi för hållbar utveckling med fokus på innovation, kompetensförsörjning, internationalisering och regional kraftsamling.


Kontaktpersoner

Annica Åman
Kommunikationsansvarig
Annica Åman